2012,06,09 Humor

De toelichting werd gehouden door B. Vermeulen.

 

 

U bent precies nog niet helemaal mee in het thema, niet? Als iemand in een humoristisch bedoeld programma naar voren treedt is er een beleefdheidsregel die bepaalt dat ie ter verwelkoming én aanmoediging alvast een applaus meekrijgt. Niet zo, blijkbaar hier in deze Vleugelkring…

Enfin, beschouw deze welwillende opmerking aub als een werkpuntje tegen volgende week wanneer Rooze Egbert optreedt en tegen de week nadien wanneer Karel Staest en raast en luchtig adem uitblaast… Hopelijk niet z’n laatste)

Wat is Humor?

Net als alle belangrijke dingen in het leven, -zoals bv. tijd, of schoonheid en bovenal ‘liefde’-, is humor heel veel omvattend en dus nooit helemaal te omschrijven. Méér dan grappige woorden en eerder dan komische toestanden, is humor een gevoeligheid voor vrolijk makende tegenstrijdigheden, is humor een basishouding van speels omgaan met de ernst van het leven.

De latijnse term ‘humor’ betekent ‘vocht – sap (de hebreeuwse versie die minder vloeibaar en voelbaar is krijg je volgende week van Egbert, de wellicht Antwerpse variant nadien van Karel )’: humor is levenssap, is levensbron van humanitas en amor, HUM-OR.

Humor combineert de zin voor menselijkheid met liefde tot mildheid en ont-spanning, tot re-creatie van vrijheid, blijheid.

Humor is troost voor het verleden, is lach voor de toekomst. (de nieuwe Phil Bosmans lijkt hier vooraan te staan…: re-incarnatie blijkt te bestaan)

Humor is troost voor het verleden, is lach voor de toekomst. (U mag notities nemen, maar dit tekstfragment is binnenkort verkrijgbaar aan de koffietafel)

Voor mij is sappige humor een levensbehoefte, het is diep contact met mezelf én tegelijk de kortste afstand tussen mij en een ander, vaak mijn enige brug, voor anderen soms die te ver.

Enerzijds is het een schild waarachter ik me verberg, een bolster voor mijn bittere pittigheid vanuit het inzicht dat er weinig te lachen valt met de treurigheid die je verwerkt tot melacholie of heimwee, onder het motto: ’t is niet meer wat het nooit geweest is…

Anderzijds is mijn humor tegelijk uiting van mijn kleine empathie en grote sympatie voor een anderin wiens soms doffe dorre ogen ik evenzeer gemis vermoed én achterliggende tranen van verhoopt geluk.

Op de bodem van veel humor ligt lijden. Ook de omgekeerde werkelijkheid is waar: achter veel treurnis schuilt geluk dat wacht op levenskans: je moet hiervoor open gaan staan.

Humor is dus vocht, grondwater tot leven: het is relationeel én situationeel, verbonden en gebonden aan ruimte en tijd die je in alle betrekkelijkheid en onvolmaaktheid deelt en mee-maakt tot levenskriebels, ondanks én dank zij…

Humor richt zich op het onvolmaakte, op dingen die niet zo goed samen gaan, die incongruent zijn, m.a.w. tegengesteld, al dan niet schijnbaar, op het eerste gezicht of eerste gehoor.

Humor vereist een zekere scherpzinnigheid om speels om te gaan met de gangbare logica en de vaak banale realiteit, om ongewone verbindingen te maken tot een onverwachte, een andere werkelijkheid die onvermoede waarheid bloot legt, die pijnloos doorprikt, die schaamteloos én schroomvol ontmaskert …

Enkele lukrake voorbeelden uit het dagelijkse, huiselijke leven gegrepen, uit niet mis te verstane mal- & conversaties. Veiligheidshalve hou ik het onpersoonlijk zodat je naar believen jezelf hierin kan betrekken, op eigen wijze kan herkennen en bekennen… Hou u vast, ik laat mij los:

-zij zei: “hou je nog van me…?”

-hij zei tegen die zij: “…van wie anders ?, we zijn toch alleen thuis!”

of:

-weer zij: “…versta je me ?

-en hij: “het waren allemaal woorden die ik ken…”

of

-zei zij: “smaakt het eten..?”

-zei hij: “…ik hàd honger…”

of:

“er zitten nog kleine slakjes in de sla. Heb je die gewassen? “

….”moest ik ook die slakjes wassen..?.”

of:

-een hij zei: “…ik vrees dat we niet naar die modetentoonstelling kunnen gaan, mijn knie doet weer verschrikkelijk pijn…”

-een zij antwoorde: “dan gaan we met de wagen, te voet is het inderdaad wat ver…”

of:

- “ga jij een toelichting houden in de humorcyclus van de Vleugel .?.”

- “…die 10 minuten gaan lang duren…: de vraag is voor wie.?.” Alledaagse humor vraagt respect en vertrouwen waarin je verschillen en tegenstellingen op ludieke wijze, constructief, kan ombuigen tot gemoedelijke tekens van genegenheid en speels genoegen. Zalig wie met een ander om zichzelf kan lachen… (Daar heb je weer een glimp van de nieuwe Phil:

Phille-vorming in de Vleugel…)

Zalig wie met een ander om zichzelf kan lachen, want het is belachelijk om jezelf al te ernstig te nemen. Gebrek aan humor is gebrek aan nederigheid, aan luciditeit, gebrek aan lichtvoetigheid: een serieus mankement, dus zonde.

Een teveel aan ernst wijst op egocentrisme en zelfoverschatting, op een gebrek aan edelmoedigheid en barmhartigheid.

Lachen maakt ons uniek, menselijk. (Andere wezens doen dit niet, behalve la vache qui rit op die kaasblokjes…)

Maar er is lachen en lachen, en hier kan je het onderscheid maken tussen goedlachse humor en

negatieve ironie, die geen deugd is maar een wapen tegen anderen gericht.

Ironie is de gemene uitlach, is de sarkastische, destructieve lach die spot, die kleineert en verwondt. Humor daarentegen heelt en verbindt, het is de zuivere glimlach om wat en om wie je bemint, innig, onzinnig, uitzinnig…

Als deugd ligt het dicht bij goede trouw, als vreugde dicht bij licht en liefde…

Wat niet tragisch is, is komisch.

Zonder glimlach geen waarheid.

Toch nog even een persoonlijke boodschap ter afronding:

-zij: “liefste, zie je me nog graag.?.”

-en ik: “…zonder bril lukt me dat nog aardig”

(liefde maakt blind…, in blijde afwachting hiervan kijkt zij mild veel door de vingers)

mijn naam is

-bArt vermeulen-

dank u wel, u was niet talrijk, maar een fijn publiek

(…nog altijd niet mee met het thema?)

VOORBEDEN

Ondanks zoveel tragikomisch gestuntel

dat edel streven tot ijdele hoop vervaagt,

ondanks hoogdravende ernstigheid

bidden wij om humor die drempels verlaagt

die de gulle lachkans verhoogt

en lieve plaagstoten in zich draagt

Ondanks zoveel dat redeloos afbreekt en kansen afbouwt,

dat hol klinkt of oor verdooft,

ondanks zoveel dat onzin inhoudt,

bidden wij om humor die minzaam opbouwt

die tot harmonie verbindt

en nieuwe perspektieven open vouwt

Ondanks zoveel dat misgaat,

dat kriskrast en de ziel kerft,

ondanks zoveel dat onoverkomelijk schaadt,

bidden we om humor die baat,

die verlicht en verhoopt

dat diep gemis in levenskriebels overgaat.

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

November 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Nieuw

Nieuwsbrief 2018/2019 nummer 2

Inloggen