2012.03.24 Broederlijk delen

Toelichting werd gehouden door Jan de Roeck

De ouderen onder ons groeiden op met een korte versie van wat men noemde 'de tien geboden'  'Bovenal bemin één God. Zweer niet ijdel, vloek noch spot..' Het waren een soort alarmlichtjes die de christenen moesten binnen de lijntjes houden.

Maar geleidelijk aan kwam men tot het inzicht dat die 10 geboden veel rijker waren dan deze korte versjes deden vermoeden.  De hele bijbel steunt er op. Voor Joden en christenen is het de kern van wat men in het hebreeuws de 'Thora' noemt. We spreken beter ook van de 'tien woorden' dan van geboden. Ze bevatten samengebald de grote richtingwijzers voor een volk dat anders in de wereld wil staan dan de dominante atmosfeer die men overal kon inademen. Dat is ook nu nog zo !

In het verleden werd in onze katholieke middens dikwijls de aanhef weggelaten die essentieel is voor het goed begrijpen. "Ik ben Jhwh uw God die u heb weggeleid uit Egypte, het slavenhuis "  In het spoor van die bevrijding moet al de rest verstaan worden : 'Mensen, laat je toch niet opnieuw tot slaven maken, laat je niet meeslepen door de 'goden' die men je langs alle kanten aanpraat !' Of... zoals wij het uitdrukken met het lange touw : 'Trek de juiste kant op' De moderne slavernij, waarin wij allemaal mee op sleeptouw genomen worden vraagt een tegenkracht, die berust op die tien woorden: omdat je gelooft in de God van bevrijding, weiger je om je te buigen voor de goddelijke glans van ons geldsysteem, voor de logica waarmee men massa's mensen tot de hongerdood veroordeeld en de winst doorsluist naar enkele machtigen en rijken.  Jhwh tot God hebben heeft tot gevolg dat 'je niet zult doden, mensen uitschakelen, dat je de trouw niet zult verbreken, dat je niet vals zult getuigen, dat je niet zult in beslag nemen wat een ander toebehoort.'  Zo hangen die 10 woorden onlosmakelijk vast met die aanhef 'Ik ben Jhwh, uw God die u heb weggeleid uit het slavenhuis'

De ark, waarin die 10 woorden het beloofde land werden binnen gedragen , zal eerst onder tentzeil staan en later in de tempel opgenomen worden. Maar hoe luisterrijker de entourage hoe sneller de inhoud van die 10 woorden kon vergeten worden. Profeten zullen het steeds weer in herinnering moeten roepen.

Wij weten er van mee te spreken. Vlaanderen stond vol met kerken, basilieken, kathedralen… prachtige dingen, maar de essentie, waar het om gaat, ging in dat pakket van tradities bijna verloren. Het effect is dan ook dat massa’s mensen denken dat ze het ‘gehad hebben’. Zij namen de laatste 40, 50 jaar afscheid van dat rijke roomse leven om zich te nestelen in de nieuwe religie van onze welvaartstaat.

Hoe kunnen wij nu als kleine minderheden profetisch zijn, als bewuste christenen staande blijven in deze situatie ? Door terug te gaan naar de bron: de 10 woorden en tegelijk wegen te zoeken om ze in de praktijk om te zetten. Tussen andersdenkenden, andersgelovigen te staan met onze inzet. Door ook jonge mensen, die niet meer opgroeiden met een christelijke traditie af en toe toch de ogen te openen voor de rijkdom van die bijbel. Het is niet gemakkelijk.. ik heb ook opgroeiende kinderen, die de laatste snufjes van de digitale markt onder de knie hebben, maar die blijkbaar geen behoefte hebben aan die oude verhalen en rituelen. Toch mogen ze weten waarvoor ik sta, zonder krampachtigheid. Misschien komt de tijd dat ze zich verwonderd afvragen waarom we zo gedreven en taai volhouden met de inzet voor anderen, wat onze inspiratiebron is. Ondertussen vieren we, bemoedigen we elkaar, vullen we deze ruimte met beelden en muziek zodat de Ene ons kan aangrijpen en op weg zenden !

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

November 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Nieuw

Nieuwsbrief 2018/2019 nummer 2

Inloggen