18.04.09 Actualiteitsviering.

Toelichting gehouden door Hugo de Schrijver. Een krant wist te vertellen dat de vastencampagne van BD, die vorig paasweekeind werd afgesloten,  bijna 4 miljoen euro opleverde: dit is een evenaring van vorig jaar. “ Gezien de economische situatie waarin ons land vandaag verkeert, zijn we heel tevreden dat we het goede resultaat van vorig jaar konden evenaren”, zegt BD.

Uit Marcus: - Jezus keek de man liefdevol aan en zei: “ga naar huis, verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen, dan zal je een schat in de hemel bezitten:  kom dan terug en volg mij.”  Maar de man werd somber toen hij dit hoorde en ging teneergeslagen weg:  hij had namelijk veel bezittingen!

***********************

Zegt Maurice Plevoets, eredoctor aan de universiteit van Kinsjasa in Kerk en Leven : “Steeds word ik in Vlaanderen overdonderd door de uitgestalde weelde in de winkels.  Wij leven hier in een onvoorstelbare luxe.  Maar ik betreur het ook dat mensen hier niet méér delen,  met hun medemens elders in de wereld. Twee miljard mensen moeten rondkomen met minder dan 1 euro per dag, velen beschikken zelfs niet over schoon drinkwater.  1 miljard kinderen kan niet op school…. Tijdens de vorige verkiezingen was ik in Vlaanderen en deze thema’s waren volstrekt afwezig in de campagnes.

Als ik denk aan wat mensen hier verdienen, hoe ze bezig zijn hun erfenis te regelen….

Geld wordt opgepot, terwijl er dagelijks kinderen sterven van honger, op amper negen uur vliegen van hier.  Dertig euro overschrijven in ruil voor een fiscaal attest, dat is eigenlijk je geweten sussen.  We moeten meer durven te delen en ook meer aandacht hebben voor de wereldproblemen.”

Uit Marcus: -Jezus keek de man liefdevol aan en zei: “ga naar huis, verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen, dan zal je een schat in de hemel bezitten:  kom dan terug en volg mij.  Maar de man werd somber toen hij dit hoorde en ging teneergeslagen weg:  hij had namelijk veel bezittingen!

**************************

En in een interview met Marc Wieme, parochieassistent in Herentals: “Onze samenleving zit toch raar in elkaar.  Men wil iets doen aan de CO2-uitstoot en isolatiepremies geven.  Maar de meeste mensen die van een vervangingsinkomen leven, kunnen daar niet van genieten omdat ze geen belasting betalen en dus geen fiscaal voordeel kunnen halen uit het plaatsen van bv. dubbel glas….DIE mensen zou men juist wel moeten ondersteunen, om hen uit de armoede te helpen en het zou nog goed zijn voor het milieu ook.
Minister Onckelinckx had honderd miljoen beloofd voor chronisch zieken.  Dat geld bleek echter moeilijk vindbaar, maar amper een week later vindt men zonder zoeken zeven miljard om een bank te redden.”

Welke keuzes worden er eigenlijk gemaakt?  Armoede is lange termijnwerk.  De politici zijn teveel bezig met de korte termijn.  Ze willen resultaat zien, zodat ze kunnen scoren.

 Uit Marcus: -Jezus keek de man liefdevol aan en zei: “ga naar huis, verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen, dan zal je een schat in de hemel bezitten:  kom dan terug en volg mij.  Maar de man werd somber toen hij dit hoorde en ging teneergeslagen weg:  hij had namelijk veel bezittingen!

*

  

Nog eens 60 minuten Vleugelviering en zelfs meer, kan je vullen met dergelijke berichten………….

Maar mijn kwaadheid en oprechte verontwaardiging moet men erbij nemen, ik mag ventileren, ik mag emotievol zijn om dan tot actie overgaan.. Ik staar me niet blind op die kwaadheid en verontwaardiging om dan over te schakelen op onverschilligheid!

 Een ocharme-houding helpt kansarmen niet vooruit.  Laten wij hen wel voldoende hun eigen kracht aanvoelen om dan samen op weg te gaan?

En toch…Ik blijf geloven, want daarmee kan je bergen verzetten!

 

Uit Lucas: - Nog één ding ontbreekt u.  Verkoop alles wat u hebt en verdeel de opbrengst onder de armen, dan zult u een schat in de hemel bezitten.  Kom daarna terug en volg mij!  Toen de man dat hoorde, werd hij diepbedroefd.  Hij was namelijk zeer rijk.

 

HDS- 18.04.2009

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

Inloggen