Nieuws

3de Wintergroenten-solistenconcert van de!Kunsthumaniora

Op donderdag 8 maart geven leerlingen van de!Kunsthumaniora het beste van zichzelf tijdens het 3de Wintergroenten-solistenconcert in AMUZ.

Dit jaar soleren Maya Descheemaeker (gitaar), Louise Waeterschoot (fluit), Wiktoria Krawczyk (viool) en Balder Dendievel (hobo) in werk van Heitor Villa-Lobos, Cécile de Chaminade, Camille Saint-Saëns en Richard Strauss.  Het orkest van de!Kunsthumaniora staat onder leiding van Edwig Abath.

Info vind je hier

Reserveren kan je via het formulier op deze link.

 

 

'Tweespraken 2018: Dialoog?!' op maandagen 5, 12 en 19 maart

Het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen organiseert deze 3 avonden:

Drie maandagen op rij krijgen twee sprekers een half uur het woord, daarna gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek. Dit jaar staan de Tweespraken in het teken van de dialoog.

Voor info en inschrijving: klik hier

 

Nieuwsbrief 2017/2018 nummer 7

Beste allemaal,

De donkere maanden schuiven nu snel voorbij en we kijken verlangend uit naar licht en warmte.

De thema's van de vieringen die in februari aan bod komen verwijzen naar 'licht' en 'in de put ervaringen'.

We nodigen jullie uit om met ons mee te vieren elke zaterdag om 18 uur in de Sint-Annakerk van Borgerhout.

Zaterdag 3 februari: Lichtmis

Met Lichtmis eten we pannenkoeken.  Maar waarom?  En wat is Lichtmis eigenlijk?  Met een paar mensen zochten we het uit.  Het resultaat gieten we ineen viering, waarin we verhalen vertellen en symbolieken duiden.  Zo krijgt Lichtmis een diepere fijnzinnige betekenis.

Zelfs de pannenkoeken achteraf krijgen een 'petit surplus' !

Zaterdag 10 februari:  Mediteer en Leef

We worden bij deze meditatie begeleid door Willy Bertiau

De cyclus 'Bijbelse put-ervaringen' is gespreid over 3 vieringen.

Er zijn veel bijbelverhalen waarin een waterput een rol speelt.  Aan de ene kant zijn er positieve ervaringen: de waterput is een plek van ontmoeting.  Isaak, Jacob en Mozes ontmoeten hun toekomstige echtgenote bij de waterput.  Jezus ontmoet er de Samaritaanse vrouw.  De waterput is bron van nieuw leven en toekomst.  Aan de andere kant zijn er negatieve verhalen: mensen geraken in de put  of worden door anderen (letterlijk of figuurlijk) in de put geworpen ... en er weer uit gered.  In deze cyclus komen drie verhalen van deze laatste soort aan bod: over Jozef, Jona en Jeremia.

Zaterdag 17 februari:

Jozef door zijn broers in de put geworpen.

Door de verhalen over zijn dromen wekt Jozef de jaloezie en de haat van zijn broers op.  Zij besluiten zich van hem te ontdoen en werpen hem in de put.  Eén van de broers krijgt echter wroeging ... Jozef wordt er weer uitgehaald en aan een karavaan op weg naar Egypte als slaaf verkocht.  In Egypte wordt Jozef na verloop van tijd een machtig man  en later verzoent hij zich met zijn broers.

Toelichting door Paul De Witte, verbonden aan Jebron.

Zaterdag 24 februari:

Jona in de buik van de grote vis

Jona wordt door JHWH geroepen om als  profeet naar Nineve te gaan, die grote heidense stad.   Maar daar heeft Jona helemaal geen zin in.  Hij vlucht weg in de tegenovergestelde richting.  In plaats van naar het oosten gaat hij naar het westen.  Hij daalt af naar Jafo en gaat aan boord van een schip dat naar Tarsis vaart, zover mogelijk weg van Nineve...  Hij daalt af in het ruim van het schip en verstopt zich daar.  Maar als er op zee een storm opsteekt, voelt hij zich schuldig en laat hij zich door de matrozen overboord gooien, de diepte van de zee in.  Daar wordt hij opgeslokt door een grote vis....  Nu zit Jona helemaal in de put.  Al betekent die vis, door JHWH gezonden, ook zijn redding.  Maar dat JHWH ook de heidense stad Nineve wil redden, begrijp Jona nog niet...

Toelichting door Bert Lodewijckx.

Zaterdag 3 maart:

Jeremia in de put

De profeet Jeremia verkondigde een boodschap die door de politieke leiders van zijn tijd niet graag gehoord werd.  Zij willen zich ontdoen van die 'luis in de pels'.  Jeremia wordt door de edelen van Juda in de put geworpen .  Hij wordt eruit gered door toedoen van een vreemdeling, de Nubiër Ebed-Melech.  Ondanks tegenstand blijft Jeremia zijn boodschap verkondigen die niemand graag hoort.

Toelichting door Paul Kevers

Mededelingen:

-  Zaterdag 24 februari gaat een Klankbordgroep door.

Ook dit keer met als thema: de toekomst van de Vleugel.

We zijn immers volop bezig om het aanbod te hertekenen. Op deze KBG bespreken we het nieuwe kader dat Overleg & voorgangers uitwerkten.  Vervolgens gaan we met alle aanwezigen nadenken over en voorstellen doen over de concrete invulling. We hopen dat al wie de Vleugel ter harte gaat, aanwezig zal zijn !

Praktisch:

Aanvang 19u45 en voorzien einde om 22 uur. Graag vooraf inschrijven en vermelden als u na de viering een broodje wenst (via gele formuliertjes in de kerk of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )

- Zaterdag 3 maart: lieddag in Amsterdam

We kregen bericht uit Amsterdam dat er een lieddag is  gepland in de Dominicuskerk met o.a. Huub Oosterhuis, Tom Löwenthal en ook liederen van Antoine Oomen.  Voor info: klik hier

Werkten mee aan deze nieuwsbrief:  Marianne, Bert, Harry

 

 

Nieuwsbrief 2017/2018 nummer 6

Beste allemaal,

Graag sturen wij onze beste Vleugel-wensen voor 2018 en hopen U ook dit jaar weer een maandelijkse nieuwsbrief te kunnen sturen met info over onze Vleugel.

Wij blijven tot 30 juni elke zaterdag samenkomen om 18 uur in de Sint-Annakerk te Borgerhout en iedereen is daar van harte welkom.

Twee vieringen over De digitale wereld.

Zaterdag 6 januari 2018:

De digitale informatie- en communicatietechnieken hebben mogelijk een zelfde allure als die van de overgang van orale naar geletterde cultuur (René Munich).

Anja T'Kindt geeft de toelichting.

Bert Lodewijckx gaat voor.

Zaterdag 13 januari 2018:

De eigen digitale communicatiecultuur wordt steeds meer normatief, ook in de fysieke wereld.  Zij heeft een sterke impact op de 'waarheidservaring' (N. Sintobin sj).

Nikolaas Sintobin geeft de toelichting.

Marijke Verrelst gaat voor.

Zaterdag 20 januari 2018: Actualiteitsviering

Waarschijnlijk realiseren we ons onvoldoende in welk duizelingwekkend tempo de wereld aan het veranderen is door de klimaatcrisis, massale migraties, digitalisering, oorlog, islamisering, armoede,...

Hoe hierop reageren: onverschillig, reactionair, met angst of woede...of toch met burgerzin, geduldig, moedig, hoopvol ?

Jos Clymans probeert met beweringen uit het nieuwste boek van Philip Blom 'Wat op het spel staat' . . . . .

Mieke en Paul gaan voor.

Zaterdag 27 januari 2018:  Liedavond

Op deze liedavond laten we ons inspireren door volgende tekst van Bertold Brecht.

'In duistere tijden

zal dan ook gezongen worden ?

Dan zal ook gezongen worden

over duistere tijden'

We zingen liederen van Oosterhuis die balanceren tussen zicht en verduistering, wanhoop en uitzicht.

Edwig leidt de samenzang en Krissie begeleidt aan de piano.

Mededelingen

Noteer maar alvast:  Zaterdag 3 februari: Vieren en pannenkoeken eten !

Werkten mee aan deze nieuwsbrief:  Els B., Jos Clymans, Harry.

 

 

Nieuwsbrief 2017/2018 nummer 5

Beste allemaal,
We zijn al aan de laatste nieuwsbrief van het kalenderjaar 2017 en maken van de gelegenheid gebruik om u, beste lezer en vleugel sympathisant', warme' advent-en vredevolle Kerstdagen toe te wensen.
We komen deze maand nog 4 keren samen in de Sint-Annakerk te Borgerhout telkens op 18 u. Op zondag 24 december houden we onze Kerstviering.
Zaterdag 16 december :    In deze periode van stille verwachting is er op die avond een meditatie rond het thema  'Verwondering'.
Grid Bertiau zorgt met haar harpmuziek voor de muzikale intermezzo's.
Zaterdag 23 december : Winterwende en Kerst
Midwinter valt op 22 december.  Drie dagen blijft de zon op hetzelfde punt aan de hemel.  Dan begint ze opnieuw te klimmen.  Nieuw leven wordt geboren, ook in de christelijke traditie.
Gastheer is Paul Eylenbosch
Toelichting: Willy Bertiau
Op zondag 24 december vieren wij Kerstmis in de Vleugel, met samenzang, licht en harpmuziek.  Wat wij vieren met kerstmis, heet met een oud woord "menswording".  En menswording gaat over onszelf.  Dat we niet uit elkaars genade vallen en doelloos en onvindbaar zijn.
Je bent van harte welkom om dit kerstgebeuren mee te vieren.
Deze viering werd voorbereid door Hilde Verbeuren en Jan De Meulder.
Zaterdag 30 december: Eleutheropedie, klinkt bekend in de oren ?
Eleutheropedie, zeg maar 'eleu'.  De vreemde naam drukt uit dat iedereen zich kan vormen om vrij te handelen en zichzelf gelukkig te maken.
Gast heer is Paul Eylenbosch
Toelichting door Kris De Smyter
Volgende cyclus: Op 6 en 13 januari 2018:  'De digitale wereld, vloek of zegen'
Mededelingen:

Op zondag 17 december geeft Krissie samen met saxofonist Jan Schaeken een concert in het kader van Music For Life.  Zij zullen spelen ten voordele van vzw de BOOMhut, een organisatie voor dag- en nachtopvang in gezinsverband voor kinderen met een beperking.
Na het concert is er een "mini-kerstmarktje" met glühwein, soep en chocolademelk en er zullen ook verschillende spulletjes te koop zijn.  De volledige opbrengst gaat naar de vzw.  Kaarten zijn te verkrijgen bij Krissie De Waard( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).
Info: klik hier
Omwisseling
Om organisatorische redenen is de liedavond, oorspronkelijk gepland op 20 januari, verplaatst naar 27 januari.  Daardoor komt er nu een actualiteitsviering op 20 januari.
Deze nieuwsbrief werd mee opgesteld door Paul E., Jan DM, Willy, Krissie, Harry.

 

Pagina 1 van 6

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Februari 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen